Leestijd: 3 minuten

Waarom deze combinatie als onderdeel van de holistische coaching?

Er vanuitgaande dat de mens onderdeel is van het geheel zijn kruiden al eeuwen lang zeer belangrijk geweest om de zieke mens te begeleiden in zijn ziekteproces.

Geneeskunde dient om de levenskracht van de mens te vergroten ~ Hippocrates

Levenskracht haalt men uit levensenergie (ook wel Chi of Prana genoemd, wat zoveel betekend als stromende energie). Deze halen we uit alles wat voedend is. Daar staat natuurlijk tegenover dat alles wat ons niet voedt, het ons ook geen energie geeft. Bijvoorbeeld bij verkeerde voeding waar de energie niet alleen niet voedend is maar ook omgezet wordt tot een proces wat het lichaam aanvalt. Andere factoren die niet voedend zijn zijn bijvoorbeeld de woon/werk of thuissituatie waar je je niet gelukkig bij voelt.

Als de levensenergie niet (meer) of onvoldoende beweegt hebben we een probleem wat zich manifesteert. 

Vervolgens wordt dit zichtbaar door fysieke ongemakken of, wanneer dit proces veel langer duurt transformeert het zich in ziekte. Dit laatste gebeurd ook bij allerlei onverwerkte problemen, pijn en/of verdriet (psychische processen).

Kruidengeneeskunde

Denk maar eens aan een plant. Zolang je hem voedende aarde, water en (zon) licht geeft zal hij groeien, zich ontwikkelen en, zo mogelijk vruchten dragen. Echter, als je het niet of te weinig water geeft, niet voedt of geen aandacht geeft zal het eerst slap gaan hangen. Blijft de situatie onveranderd dan laat de plant het blad vallen en sterft hij een langzame dood. Krijgt het geen tot weinig licht dan zal er vergeling plaatsvinden en zal de plant ongedierte aantrekken of zelfs gaan rotten.

Als we dit terug koppelen naar ons eigen systeem dan begrijp je direct dat als jij die plant zou zijn en je nu fysieke problemen ondervindt dat je in de fase aangekomen bent dat de plant zijn blad laat vallen. Het is dus tijd om het tij te keren en ervoor te zorgen dat de ontbrekende verzorging gegeven wordt.

Levenskracht behelst onze eigen geneeskrachtige vermogens en zo ook de psychische gesteldheid.

Je kunt je voorstellen dat in tijden van ziekte, angst, verdriet en pijn deze ernstig ondermijnd wordt? Kruiden kunnen dan ons helpen onze levenskracht weer te versterken. Met acupressuur is er de mogelijkheid om via maar liefst 400 punten blokkades in de energiedoorstroming weer op gang te brengen.

Qi of levensenergie stroomt niet vrij door het lichaam maar over de zogeheten meridianen. Het lichaam kent twaalf hoofdmeridianen. Deze meridianen zijn op hun beurt weer met de belangrijkste organen in het lichaam verbonden. O.a. acupressuur wordt gebruikt om de blokkades op te heffen en de qi weer vrij te laten stromen en zo het zelfhelende vermogen te activeren.

Inzicht krijgen en overzicht scheppen in de probleemsituatie leert je anders te kijken. Daardoor ontstaat ruimte voor verandering en dus ook voor genezing.

In de huidige tijd herontdekt men weer de krachten van planten. We ervaren steeds meer dat de balans tussen mens en natuur niet bestaat uit afgescheiden zijn maar uit één geheel. Hoe meer je je met de natuur verbindt, des te beter je je gaat voelen.

Het is uiteraard raadzaam om bij problematiek en ziekte eerst naar de huisarts te gaan om inzicht en overzicht te scheppen en waar nodig eerst medisch te handelen.

Zo kunnen we het beste van twee werelden combineren.


Reacties

Kruidengeneeskunde & acupressuur — 2 reacties

 1. Ik leerde Suus kennen toen mijn man in 2015 ziek werd en de diagnose hersentumor kreeg.
  Nadat hij was geopereerd en chemo kreeg werd het almaar slechter. Het was de laatste fase.
  Suus kwam af en toe langs en masseerde zijn voeten en benen, dat gaf steeds een stukje ontspanning, tot hij overleed.
  (Ze had toen nog geen praktijk).
  Ik had al jaren last van evenwicht stoornissen en bij een aanval lag ik zomaar een week op bed. ik kon dan echt niks meer.
  Tot dat de laatste keer er weer een aanval kwam, Suus kwam langs en ze wist te punten te vinden in voeten, handen en hoofd.
  Wat anders 7 dagen duurde, nu kon ik nu na 2 dagen weer het evenwicht terug vinden, nu ga ik wekelijks naar haar toe en het gaat beter.
  Ze weet ook heel goed wat verdriet is, want dat moet je zelf meegemaakt hebben. Als je zoals ik de liefde van je leven verliest dan gaat dat in je lichaam zitten.
  Want door verdriet en stress komen de meeste ziekten voor. Ik ben heel blij met haar.
  Jopie

 2. Ik ken suzanne al een hele tijd, ik ken haar als een heel liefdevol mens, die altijd bereid is om mensen te helpen.
  Zo ook mij, Ik heb 2 zware rugoperaties gehad en in deze periode veel pijn gehad, ze heeft mij toen veel gesteund. Ik heb na de operaties veel klachten over gehouden oa een scheefstand in het bekken. Dit heeft zij goed kunnen corrigeren en de pijn vermindert.

  Ook heeft ze me geholpen met mijn migraine klachten, en ik moet zeggen dat ik al langere tijd geen zware aanvallen meer heb gehad.

  Ik ben erg blij met alles wat ze voor mij gedaan heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>